Satser på heimebane
Etter flere år ved privatklinikk i Bergen vendte Bernt Inge heim
Bernt Inge Stranden Harøy fikk øynene opp for fysioterapi da han sjøl fikk en fotballskade. Nå har han åpnet egen klinikk i Romsdalsgata.
Egen klinikk: 1. desember åpnet Bernt Inge Stranden Harøy klinikken «Kurativet» i Romsdalsgata. Han har flyttet heim etter flere år med studier og arbeid i Bergen. (Foto: Pernille Huseby)
MOLDE: Bernt Inge Stranden Harøy fra Harøysundet har lang og variert arbeidserfaring bak seg. Men det var mens han studerte grunnfag idrett i Volda at han virkelig fikk øynene opp for det som skulle bli hans levebrød – fysioterapien.
– Jeg har spilt fotball hele livet, store deler av «karrieren» på Bud IL. Da jeg studerte i Volda trente jeg med Volda TI fotball. Der fikk jeg min første fotballrelaterte skade, en strekk i hamstringen. Daværende Volda-trener, Lars Arne Nilsen (nåværende Brann-trener journ.anm.), hadde vært i Kina og tatt nålekurs. Jeg fikk nålebehandling med han, og ble bra igjen med en gang. Jeg hadde gått med tanken om å søke meg inn på fysioterapi, men denne opplevelsen gjorde at jeg bestemte meg, forteller Harøy.
Flyttet heim
Han fullførte studiene i Bergen i 2011, og har siden den gang arbeidet kommunalt, statlig og privat. I fjor ble han far for første gang, og i sommer flyttet han og samboeren heim. I mars venter de barn nummer to.
– Det var på tide å komme heim igjen. Vi flyttet inn i det gamle huset til morfar, helt nede ved sjøkanten i Bud. Det er deilig å være heime igjen, sier han.
Startet for seg sjøl
Men å skaffe seg jobb var ikke like enkelt. Med få kommunale stillinger og et tøft arbeidsmarked, ble løsningen å starte sin egen klinikk.
– Jeg fikk nøkkelen i slutten av september, og de siste to månedene har gått med til oppussing. 1. desember åpnet jeg klinikken min «Kurativet» her i Romsdalsgata, sier han.
Navnet på klinikken betyr «helbredende.»
– Jeg har fokus på den kurative virksomheten som er behandling på benk og opptrening, sier han.
«Hands on»
Harøy forteller at det er viktig for han å være «hands on» i arbeidet sitt.
– Det er viktig å bruke hendene i behandlinga. I fysioterapien «ser» man med hendene. Fysioterapi er et håndverk, og jeg føler at profesjonen forsvinner litt når det blir for mange apparater, sier han.
Harøy er veldig opptatt av å holde seg faglig oppdatert.
– Behandling går mye på erfaring, men det er viktig å holde seg oppdatert. Jeg er stadig ute etter å utvide «verktøykassa» mi. Men det viktigste er å samarbeide med pasienten, lage en plan for behandlinga og forklare undervegs mens du behandler. Det er de som vet hvor de har vondt, og kjenner seg sjøl best. Det er viktig å lytte, sier han.